Sauvignon blanc ja parmesaanikala

Sauvignon blanc ja parmesaanikala

Viikonloppuna maistui taas ruuan kanssa Rosa Viini ja Ruoka -palvelusta saatu viini. Koska olin päättänyt kokkailla vaaleaa kalaa kaivelin valkoviinivalikoimaa. English summary at the end of the post.

King’s Bay Sauvignon Blanc

Vertailtuani muutamaa viinikaapista löytynyttä valkoviiniä päädyin avaamaan uusi-seelantilaisen King’s Bay Sauvignon Blancin. Kyseessä on kuiva, Marlboroughon viinialueelta tuleva viini. Viinin tuoksu on voimakkaan ruohoisa, jopa sillä rajalla, että se minun nenääni ei tuoksu miellyttävälle. Viinissä on sokeria 4,00 g/l, mikä on jopa keskimääräistä enemmän kuin sauvignon blanceilla. Maku on sitruksinen ja hapokas. Sitrusten lisäksi mausta löytyy karviaista ja päärynää, sekä herukanlehtiä. Jälkimaussa on jopa hentoa kukkaisuutta, mutta ei niin paljoa, että viini tuntuisi parfyymimäiseltä. Ruokasuosituksena mainitaan vähärasvaiset kalat ja äyriäiset sekä salaatit ja kasvisruoka. Viini sopii hedelmäisyytensä vuoksi, myös hyvin seurustelujuomaksi, vaikka itse suosinkin seurustelukäytössä vähän neutraalimpia viinejä.

Parmesaanileivitetty ahven

Ruuaksi valmistin parmesaanileivitettyä ahventa ja perunasurvosta. Aloitin poistamalla ahvenfileistä ruodot leikkaamalla, jonka jälkeen pyörittelin niitä suolalla ja pippurilla maustetussa vehnäjauhossa. Sitten upotin fileet kanamunaan ja kierittelin ne parmesaaniraasteessa. Lopuksi paistoin fileitä voiöljyseoksessa muutaman minuutin kummaltakin puolelta. Survoksen tein jauhoisista perunoista ja voista. Viini maistui erinomaiselle kalan kanssa ja pärjäsi hyvin myös perunasurvoksessa käytetylle voille. Mielestäni viini pääsi paremmin oikeuksiinsa ruuan kaverina kuin sellaisenaan juotuna. Parmesaanin aromikas maku taittoi mukavasti viinin hedelmäisyyttä ja viinin hapot puolestaan toivat helpotusta perunasurvoksen rasvaisuudelle. Tätä viiniä voisin testata myös jokirapucesarin tai vuohenjuustosalaatin kanssa.

English summary

Over the weekend, we tried another wine delivered by Rosa Viini ja Ruoka. The bottle I chose was King’s Bay Sauvignon Blanc from New Zealand. This is a citrusy dry white with 4.0 g/l of sugar, which is slightly higher than the average for this wine variety. The wine has a strong grassy aroma, which is almost overbearing. In addition to citrus, the wine has gooseberry, pear, and currant leaf notes. There is also some florals in the aftertaste but not too much. The recommended food pairings are lean fish, seafood, salads, and vegetarian food. I served the wine with parmesan-crusted perch and buttery crushed potatoes. The wine paired nicely with the fish and to me it tasted better with the food than by itself.

Spread the love


I would love to hear your thoughts