Viinejä joulupöytään

Viinejä joulupöytään

Rosa Viini- ja Ruokakerho toimitti minulle marraskuussa viinejä, jotka sopivat mainiosti joulupöytään. Viime viikkoina olen ehtinyt testaamaan toimitetuista viineistä yhden punaviinin, yhden kuohuviinin ja yhden valkoviinin. Viinien mukana sain myös joukon perinteisiä joulureseptejä, joiden kaveriksi viinit sopivat. Itse en kuitenkaan ole varsinaisesti jouluruokien ystävä, joten en lähtenyt näitä reseptejä testailemaan. Jos kaipaat hyviä jouluruokien reseptejä kannattaa käydä tutkimassa Rosa Viini- ja Ruokakerhon joulun teemasivuja, josta löytyy iso liuta perinteisiä ja ei niin perintäisiä ohjeita joulupöytään. English summary at the end of the post.

Ensimmäisenä kokeiluun pääsi ranskalainen punaviini Henri Maire Montfort Passemont Grande Reserve. Kyseessä on Syrah ja Chardonnay rypäleen sekoitus, joka kuulosti minusta todella oudolta koska Chadonnayhan on valkoviinirypäle. Viinissä on myös tavanomaista enemmän sokeria 13,0 g/l mikä tekee siitä hieman makean. Viini luokitellaan täyteläiseksi ja keskitanniiniseksi ja ruokasuosituksena mainitaan mm. grilliruoka ja pataruuat. Ulkomaiselta sivulta löysin maininnan, että viini sopii myös rasvaisten kalojen kaveriksi, joten päätin tarjota viinin lohen ja perunamuussin kanssa. Viini on maultaan melko marjainen (kirsikka, boysenmarja). Tykkäsin viinin pienestä makeudesta ja Chardonnay toi siihen selvästi hieman erilaisen makumaailman kuin muissa juomissani Syrah viineissä. Pikamarinoin lohen: marinadissa oli appelsiininmehua ja -kuorta, soijaa, hunajaa, srirachaa ja seesamiöljyä. Marinoimisen jälkeen kypsensin lohen uunissa marinadin kanssa. Olin todella yllättynyt miten hyvin punaviini sopi yhteen lohen kanssa. Marjaisuus ja pieni makeus pyöristivät mukavasti marinadin mausteisuutta. Makeuden vuoksi viini sopisi varmasti hyvin myös jälkiruokien kaveriksi. Monipuolisuutensa vuoksi uskon, että saatan hyvinkin ostaa tätä viiniä jatkossa.

Viime lauantaina vietimme pikkujouluja ystävän seurassa ja päätin hyödyntää saamiani viinejä. Alkumaljoiksi joimme portugalilaista kuohuviiniä, Lab Sparkling Brut. Tämä olikin ensimmäinen portugalilainen kuohuviini, jota olen maistanut ja rypälekin oli minulle ennestään tuntematon Loureiro. Ensimmäinen kulaus maistui omassa suussa hieman oudolta, mutta makuun tottui nopeasti ja sitten viini olikin ihan maukasta. Luulen, että alun outous johtui vaan siitä, että viini oli kovin erimakuinen kuin cavat ja samppanjat, joita olen aiemmin juonut. Tämä kuohuviini on erittäin kuiva ja maussa voi aistia limeä ja viheromenaa. Jälkimaussa nousee esiin myös tietty mausteisuus. Kuohuviinin kuplat ovat melko isoja, joten siitä puuttuu samppanjalle ominainen pienikuplaisuus. Alkumaljojen lisäksi voisin kuvitella juovani tätä kuohuvaa raikkaan salaatin kaverina.

Kolmas viini oli italialainen valkoviini, Villa Valentina Organic Pinot Grigio, joka pääsi täydentämään vegaanista porkkanalohesta, punajuuri carpacciosta ja sienisalaatista koostuvaa pikkujouluateriaa. Pinot grigio on Rieslingin ja Gewürztraminerin ohella yksi suosikkivalkkareistani. Tämä italialainen tulee Sisiliasta, jonka vulkaaninen maaperä tuo viiniin mineraalisuutta. Viinin makumaailma on sitruksinen ja siitä löytyy myös päärynän ja viheromenan makuja. Viinistä voi aistia myös jonkun verran yrttisyyttä. Viiniä suositellaan mm. kasvisruualle ja ainakin meidän menyyseen se sopi mainiosti. Voisin testata tätä viiniä myös pizzan tai pastan kaverina. Pakko vielä kehua viinin etikettiä, jossa on ihana samettinen pinta.

English summary

I have recently tested three wines suited for Christmas that I received from Rosa Viini- ja Ruokakerho in November. The first one was a French red, Henri Maire Montfort Passemont Grande Reserve that surprisingly enough was a mix of Syrah and Chardonnay. This full-bodied wine has a higher sugar content than most reds, which makes it slightly sweet to the taste. The wine was quite jammy and I paired it with spicy salmon dish, which proved a good pairing. Next, we tired a Portuguese sparkling wine, Lab Sparkling Brut, which we enjoyed as an aperitif. I had never tasted a Portuguese sparkling wine before and the grape, Loureiro, was also new to me. This wine was quite different from the cavas and champagnes I am used to drink and at first it tasted a bit odd to me but after I got used to the taste, it turned out to be quite tasty. This sparkling wine had hints of lime and green apples in the taste. The final wine that we tested was a Sicilian white, Villa Valentina Organic Pinot Grigio. We enjoyed the wine with a vegan meal, and it was a good pairing. Next to Riesling and Gewürztraminer, Pinot Grigio is one of my favorite white wine varieties. The taste was citrusy with hints of pear and green apples.

Spread the love


I would love to hear your thoughts